Stół jest niezbędnym elementem wyposażenia w kuchni i jadalni. To przy nim jemy posiłki i podejmujemy gości, na co dzień i przy bardziej uroczystych okazjach. Stół powinien być więc nie tylko praktyczny i solidny, ale także musi się odpowiednio prezentować, ponieważ nasi goście z pewnością zwrócą na niego uwagę.
Praktyczny stół prostokątny
Choć oczywiście możemy zasłonić blat obrusem, to jednak na co dzień trendem jest, aby blat pozostawał odsłonięty, a co najwyżej przykryty tylko bieżnikiem. Jednym z najlepszych materiałów do produkcji mebli jest drewno. Wśród popularnych gatunków, z dobrym stosunkiem jakości do ceny, wyróżnia się drewno dębowe. Jest to jeden z najtrwalszych rodzimych gatunków drewna – twardy, solidny, a przy tym posiada wyraźny rysunek słojów, co stanowi dodatkowy atut. Naturalny, ciepły brązowy kolor drewna (w odcieniu szarym lub żółtym) świetnie się prezentuje. Kolor można podkreślić poprzez olejowanie drewna albo też zmienić jego barwę poprzez użycie bejcy. Drewno dębowe ma jeszcze jedną zaletę, a mianowicie wysoką odporność na zmiany w wilgotności powietrza, co sprawia, że dobrze nadaje się do pomieszczeń takich jak kuchnia i jadalnia. Stoły z drewna występują w różnych kształtach: można kupić stół dębowy prostokątny, kwadratowy albo okrągły. Te ostatnie mogą być najmniej praktyczne w mniejszych pomieszczeniach – stół prostokątny albo kwadratowy będzie najlepszym wyborem.
Warto dopłacić więcej i kupić stół rozkładany, dzięki czemu będzie przy nim miejsce dla dodatkowych dwóch, czterech albo nawet sześciu osób. Na co dzień, kiedy nie jest nam to potrzebne, stół można złożyć, by nie zajmował zbyt wiele miejsca. Co jakiś czas jednak pojawia się potrzeba zaproszenia większej liczby gości, z okazji świąt czy urodzin, a wówczas opcja rozłożenia blatu bardzo się nam przyda. Poza zaletami czysto praktycznymi, stoły z dębu wyróżnia też elegancki wygląd. Współcześnie produkowane modele z reguły wyglądają na proste, solidne, wręcz toporne, jednak surowe wrażenie łagodzi ciepły kolor drewna oraz staranne wykonanie. Decydując się na stół z drewna, powinniśmy zastanowić się, jaki model sprawdzi się u nas nalepiej jeśli chodzi o kształt czy też możliwość rozłożenia blatu. Ważne są też drobiazgi decydujące o bezpieczeństwie korzystania ze stołu, czyli takie rzeczy jak zaokrąglone krawędzie nóg i blatu.
Sprawia to, że ewentualne uderzenie w krawędź będzie mniej bolesne i mniej niebezpieczne. Z tego samego powodu kwadratowe narożniki mogą być lekko zaokrąglone. Dzięki temu stół będzie się wydawał lżejszy, mniej dominujący w pomieszczeniu.
0 komentarzy