Grillowanie jedzenie jest inne niż wszystkie ? aromatyczne, pełne smaku, soczyste, a jednocześnie mocno przysmażone. Żeby jednak faktycznie takie były to trzeba się do grillowania odpowiednio przygotować. Co należy mieć ze sobą? W jaki sprzęt inwestować? Czym różni się przygotowywanie jedzenia na grilla od tego pieczonego, czy smażonego?
Grillowanie w grillu gazowym
Warto rozwiać wątpliwości przed sesją grillowania. Na pewno trzeba wiedzieć, że sa różne odmiany grilla. Najbardziej klasyczny, najtańszy i najpopularniejszy jest grill węglowy. Do jego misy wrzuca się węgielki i drewienka i podpala je. Jedzenie przyrządzane jest na kratkowanym ruszcie. Taki grill nie pozwala na przygotowywanie wielu potraw, ponieważ łatwo przypalić jedzenie i nie można go zbyt długo piec na małym ogniu. Dodatkowo delikatne, miękkie rzeczy będą przelatywać przez kratkę i wpadać do ognia. Dym i nieprzyjemny zapach także nie pomagają. Jednak najlepszy grill ogrodowy gazowy jest zupełnie inny. Można go regulować jak kuchenkę gazową. Dodatkowo takie grille są większe, często mają nawet trzy części na których można grillować. Poza samym rusztem polecane są też tace do grillowania lub kosze. W nich robi się ryby, sery, czy owoce. W sprzedaży są też grille elektryczne, przypominające opiekacze. Je wykorzystuje się nie w ogrodzie a w domu. Ładnie podpiekają jedzenie, jednak potrawa nie nasiąknie tak charakrystyczym aromatem.
Jak przygotować jedzenie na poszczególne rodzaje grillów? Wbrew pozorom będą się one różniły. Na grillu węglowym zwykle smaży się kiełbaski lub większe sztuki mięsa np./ karkówkę czy pierś z kurczaka. Muszą to być rzeczy twardsze, które nie rozlecą się w kontakcie z żarem, ale jednocześnie takie, które szybko się robi. Takie jedzenie nie powinno być za bardzo natłuszczane, tak by olej czy masło nie skapywało na węgle. Na grillu gazowym jeśli chcemy mieć aromat wędzonki, to trzeba użyć zrębków wędzarniczych, desek drewnianych do grillowania, czy też specjalnej przyprawy o aromacie dymnym. Podobnie rzecz ma sięz grillem elektrycznym. Jednak na gazowym czy elektrycznym spęcie można dac więcej marynaty czy tłuszczy do smażenia, dzięki czemu potrawy będą miały głęboki, choć nieco inny smak. W dodatku można je przygotowywać dłużej na wolnym ogniu co jest dobre np. w przypadku ryb.
Podsumowując, przed grillowaniem warto wiedzieć, że nie wszystkie dania przygotowuje się w ten sam sposób na wszystkich grillach. Każdy z nich ma swoją specyfikę i pozwala osiągnąć inne rezultaty w kwestii pieczenia na ruszcie.